Sunday, December 28, 2008

Hitam gagak tiada siapa yang mencelupnya!

Ahad Disember 28, 2008

KENAPA agaknya orang tua-tua suka sangat menggunakan simbolik warna hitam dalam bidalan dan kiasan? Selalunya apa saja yang hitam membawa maksud yang negatif. Agaknya sebab itulah gagak itu begitu jelek wajah dan suaranya kerana begitu jugalah sifat dan warna yang melekat padanya.

Kebiasaannya spesis burung gagak dianggap negatif lantas dikaitkan dengan perkara yang tidak elok.

Pantas sekali kalau 'gagak hitam itu tidak ada siapa yang mencelupnya' kerana sememang begitulah asalnya sejak azali - begitulah juga dengan orang yang memilih jalan salah dan membuat jahat atas pilihan sendiri. Tiada siapa yang menyuruh.

Kalau bermukah siang malam dan kemudian ditangkap basah atau khalwat jangan salahkan sesiapa. Begitu juga kalau buat pekerjaan serong dan terkena badi setelah tua, siapa hendak disalahkan?

Sehingga rambut putih pun masih hendak berhambakan duit dan tidak cukup-cukup dengan harta dunia, bila sakit sendiri lah tanggung.

Kalau 'terambil' hak orang tiba-tiba hak kita pula diusik orang lain, jangan pula menuding jari. Tepuk dada tanya selera kerana sepintas itu jalan mudah yang dicari.

Sanggup bersekedudukan dalam zina tapi bila ditanya soal kahwin, kononnya terlalu sibuk dengan karier. Keintiman menjangkau masa bertahun tanpa ada hasrat untuk menghalalkan hubungan.

Nikah secara rahsia di luar kawasan kerana tidak suka diganggu media. Tapi fitrah manusia, akan kembali juga ke pangkuan keluarga. Ketika itu, membatu seribu bahasa.

Agama ditolak tepi, soal adat nombor dua dan keluarga pun ditinggal belakang kerana nafsu muda lebih utama.

Bila isteri sudah bawa perut, baru tersipu-sipu memberi alasan kenapa berahsia selama ini.

Yang berakal tidak akan mudah menjerat diri dengan membuat onar atau mencari dosa atau sengaja meletakkan diri di kancah kebinasaan. Dadah, zina, dusta atau apa saja rupa maksiat akan membuat siapapun hilang seri hidup.

Bila sudah bersekongkol dengan salah, jalan yang terang pun nampak kabur.
Wajah orang berdosa itu tidak akan terhakis dengan ucapan aku insaf sahaja. Ia mesti diriingi dengan perbuatan yang seiring.

Jangan ambil mudah sekatan dan batasan yang dibolehkan. Tambahan bila memegang gelaran artis, kekangan itu lebih kerana banyak mata yang memerhati.
Walaupun atas nama kebebasan diri, bertindik lidah, membuka baju dan memperlihatkan susuk tubuh keterlaluan tetap salah kerana kita perlu jaga tata susila orang Melayu, lebih-lebih lagi sebagai orang Islam.
Kalau tak nak orang cakap, duduk saja bertemankan ungka dan uir-uir di hutan.
Maka sebab itu, ramai yang mencemuh aksi Carburetor Dung yang tunjuk seluar, Faizal Tahir ketika berlagak Superman dan Radhi OAG yang buat persembahan dengan aksi membuka baju dan bersongkok pada konsert Rock The World 8 baru-baru ini.
Semua aksi ini nampak biasa kalau kita di rumah tetapi janggal dan pelik kalau di tempat awam.
Jadi janganlah kita meniru sifat gagak hitam. Pekat birat warna di badan tapi tetap menjerit-jerit tanpa rasa malu. Jadilah seperti merpati putih. Sopan dan manis dipandang, bersuara hanya perlu.

KAKAK TUA: Selalu ingatkan anak-anak jangan merasuk macam polong tak berjinjang.

0 comments: