Wednesday, June 25, 2008

Siapa yang kena cubit, dialah yang terasa sakit!

25-06-2008 10:22:27 AM
KISAH cinta 'tragis' paling meruntun perasaan kalau kita ni jenis yang sentimental. Lihat saja di layar perak, watak yang paling mudah kita hayati ialah Laila & Majnun atau Romeo & Juliet.

Tapi itu cerita di layar perak. Kalau dalam kehidupan seharian, banyak juga babak asmara begini yang berlaku di hadapan mata dan diberi tempat penting di ruangan gosip dan berita.

Tambah menarik bila pelakunya adalah pasangan popular seperti DJ Era Linda Onn dan pelakon Fahrin Ahmad.

Pasangan ini sering digosipkan ada hubungan cinta. Terlalu kerap penafian yang dibuat dan kebenaran dikaliskan oleh Linda Onn sehingga naik muak orang membaca. Tetapi baru-baru ini, tak ada angin, tak ada ribut, pasangan ini memberi komentar berlainan apabila ditanya kenapa hubungan mereka tidak semesra dulu lagi.

Linda kata dia hanya berkawan dan tidak pernah pun bercinta dengan Fahrin manakala Fahrin pula berkata dia tidak pandai berdolak-dalik.

Maksud cakap mereka membuat kita terpinga-pinga. Ingatkan orang politik saja yang pandai pusing-pusing cakap. Rupa-rupanya, insan seni lebih bijak lagi bermain dengan kata-kata.
Tiada maknanya pakaian sedondon yang sering dikenakan bersama. Begitu juga telatah bagaikan merpati dua sejoli terbang ke sana ke mari berdua-duaan hanya satu mainan seloka semata.

Mungkinkah selama ini, mata kita terkilau dek kemesraan yang 'dibuat-buat' atau kita yang 'bersalah' kerana mengharapkan sesuatu dari permainan perasaan mereka berdua.

Tafsiran yang dapat dibuat berbagai-bagai terpulang kepada kebijaksanaan kita membaca bahasa tubuh kedua mereka.

Bagi pihak media pula, cukup sekadar menghimpun dan mengamati kata-kata Linda & Fahrin.
Mungkin juga media tersilap membuat interpretasi sendiri apabila melihat kebahagiaan kedua mereka yang melebihi teman biasa. Sudahnya, semua orang terkhilaf.

Kakak Tua teringin hendak tahu misteri cinta apakah ini. Sungguh mengasyikkan dan membuat hati tua ini teringin sekali berkongsi rahsia.

Tak mungkin Linda cuba bermain sandiwara walaupun dia pernah berlakon filem Gila Bola. Dan mustahil pula Fahrin yang 'hidung tak mancung pipi tersorong-sorong' kerana selama ini, rentak gaya keduanya tidak pernah pun sumbang. Pendek kata, Linda dan Fahrin laksana garam dan asam, amat cocok sekali.

Tapi bila kedua mereka membuat kenyataan berbeza tentang satu perhubungan, kita pula yang jadi keliru. Hanya mereka berdua sahaja yang tahu apa yang mereka lalui bersama. Bak kata orang tua, 'Ketika ada sama dimakan, waktu tak ada sama ditahan.'

Kita hanya dapat meneka apa yang tersirat di sebalik nada sinis dan bersahaja kenyataan mereka di akhbar. Tapi Kakak Tua yang tahu sedikit sebanyak tentang tenung makrifat percaya Fahrin lebih merasakan kepedihan di atas 'perpisahan' ini.

Dari riak muka, kesungguhan serta keikhlasannya mengeluarkan isi hati sudah dapat dijangka betapa saratnya beban cinta tidak kesampaian yang sedang ditanggungnya. Itu belum lagi sentuh bab 'air muka'nya yang dipermainkan.

Mendung saja muka Fahrin, bagaikan hangus tidak berapi, karam tidak berair. Berlainan pula dengan wanita kental dan berhati waja Linda Onn yang selamba dan begitu yakin bahawa mereka hanya berkawan dan tidak lebih dari itu. Susah juga hendak menyingkap kisah benar pasangan ini apabila irama hati tidak senada lagi.

Harap-harap Fahrin janganlah terlalu berduka cita kerana kehilangan akan diganti. Hanya masa yang akan mengubat hati yang rawan.

Lagipun, bila sudah diberitahu yang kita ni bertepuk sebelah tangan, sebagai lelaki kita perlu ada harga diri. Jangan sampai orang kata, 'Bintang di langit dapat dibilang, arang di muka tidaklah sedar.' Pandai-pandailah muhasabah diri.

KAKAK TUA: Bunga yang harum itu ada juga durinya!

0 comments: