Wednesday, May 21, 2008

Jangan ditentang matahari condong....

21-05-2008 03:08:21 PM
MEMANG benarlah kebosanan sudah mula menjengah di hati kita. Ingatkan, hanya Kakak Tua saja yang merasa begitu rupanya ramai juga yang melalui fasa yang hampir serupa kini.

Bila selalu sangat kita dihidangkan dengan perkara yang sama, berulang-ulang, mulalah jiwa akan memberontak mencari kelainan. Sama seperti paksaan untuk mengundi di program realiti.

Graf semakin menurun kerana peminat mula bosan dan sekaligus bersikap lebih 'bijak'. Mereka tidak termakan lagi dengan pujukan dan 'umpan' yang selalu diberi.

Mereka sudah pandai membuat pilihan. Mereka hanya inginkan hiburan di hujung minggu secara percuma tanpa perlu mengeluarkan belanja. Pihak stesen TV kena akur dengan ini.

Walau siapapun barisan pelajar musim ini, tangan bagai terantai dan jari tidak mahu lagi menjadi juri menentukan siapa yang akan bergelar Juara AF6. Mungkin banyak keberangkalian yang diambilkira.
Belum tentu siapa yang berkenan di hati akan menjadi Juara. Duit habis, hati sakit, jadi buat apa bersusah payah pening kepala untuk membuat penentuan dan perhitungan. Kalau ada rezeki, adalah.

Terbaca pula di akhbar pagi tadi tentang peratusan penonton Melayu di Astro yang meningkat tetapi tidak seiring pula dengan peratusan AF6 yang menjunam musim ini.

Bukan salah sesiapa apabila trend menonton berubah mendadak begitu. Agaknya sikap ramai penonton AF6 kali ini memang begitu.

Jangan salahkan pengacara baru atau pengkritik yang 'mundane' mahupun tahap pelajar yang tidak memberangsangkan. Faktor kemorosotan disebabkan kebosanan sebenarnya. Orang sudah mula jemu, jelak dan inginkan sesuatu, lain dari yang lain.

Format 'basi', klise dan biasa-biasa tidak boleh diterima lagi. Kehangatan sesuatu program jarang dapat bertahan lama. Lama kelamaan, akan sampai satu peringkat 'plato' kerana sudah begitu lumrah alam. Dan fitrah manusia pula akan senantiasa melakukan sesuatu yang diingini. Selagi tidak dapat apa yang dikehendakki, selagi itulah akan terus mengejar impian.

Mungkin sudah boleh mengagak trend sebegini maka artis hebat seperti Faizal Tahir tetap kekal dengan aksi 'Superman' nya yang sinonim dengan mulut 'terlopong' dan jari simbol 'rock.'

Agaknya untuk mencari sebuah kelainan. Begitu juga penyanyi Elyana yang selamba dengan aksi spontan 'berkaki ayam'. Ramai lagi artis yang cuba mencari kelainan dalam menghidupkan identiti mereka. Adakala menjadi, ada kalanya memakan diri.

Kakak Tua berkenan juga melihat sikap Elyana yang manis dan perwatakan menarik. Walaupun dibidas berkali-kali, Ely begitu yakin dengan penampilannya untuk berkaki ayam. Begitu juga dengan Azwan Ali terkenal dengan cermin mata besarnya sebagai satu identiti.

Kedegilan Faizal dan Elyana untuk terus 'berpegang' kepada identiti masing-masing amat dikagumi. Mungkin ini soal prinsip, mungkin 'imej', mungkin juga ego. Tapi rasanya kalau sudah ditegur, elok sangatlah berubah atau 'berhijrah' untuk kebaikan. Dalam keghairahan menjadi trend-setter, kadang kita terlupa susun kata yang tidak molek boleh mencemar imej kita yang sudah cantik.

Ada pepatah berkata, 'Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh, jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.'

Sebagai orang yang ada nama, kan elok kalau setiap langkah kita disenangi ramai. Walaupun hati terluka dek teguran, jangan ambil hati sangat. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya dan bijak mengambil manfaat daripada kegagalannya dan berani pula untuk membetulkan kesilapannya. Dan orang yang mengikuti emosinya akan hilang adabnya....

Anggap sajalah apa yang telah dilakukan itu satu 'kesilapan'. Kata Confucius, seseorang yang telah melakukan kesilapan dan tidak membetulkan kesilapan itu telah melakukan satu lagi kesilapan. Wallahu'alam.

KAKAK TUA: Jangan ditentang matahari condong, takut terturut jalan tak berintis....

0 comments: