Friday, May 2, 2008

Kenapa kecoh bila Faizal Tahir buka baju?

(15-01-2008 01:24:20 PM)
SEJAK akhir-akhir ini subjek yang dipilih oleh Kakak Tua sering mendapat perhatian pemerhati 'misteri'. Ada saja yang tidak kena pada dasarnya. Kononnya, pilihan subjek terlalu sensitif dan peribadi.

Apakan daya, bubu duduk, jiwaku hilang - tidak terdaya melawan kehendak orang yang lebih berkuasa kerana diri ini hanya mentimun. Kena hempap pula buah durian Siam, tergolek-goleklah kita ke tepi tidak ke tengah pun tidak.

Namun jelas topik yang ingin Kakak Tua sentuh kali ini tidak kurang menariknya.

Walaupun akan ada suara sumbang yang akan memberi teguran seperti selalu dan akan mengingati Kakak Tua agar, "Buka mata pasang telinga, tutup mulut simpan di hati", maaf kerana rasanya tidak mampu diketepikan begitu saja.

Ini kerana ia melibatkan penyanyi kesayangan Kakak Tua, Faizal Tahir yang buat aksi tanggal baju ketika konsert TV8 baru-baru ini sehinggakan pihak TV stesen mengadakan sidang akhbar pagi ini untuk menjelaskan kenapa dan mengapa Faizal bertindak sedemikian.

Rasa-rasanya tentu Faizal akan memohon maaf kerana "keterlanjuran' perbuatan menanggal baju. Tapi perlukah meminta maaf kalau perlakuan itu sebenarnya didorong oleh satu aestitika dalaman yang Faizal sendiri susah hendak terangkan.

Maknanya, segalanya telah dirancang sehingga ke titisan dakwat merah berbentuk S yang terpampang menghiasi dada Faizal.

Bagi mereka yang berfikiran terbuka, tidak ada salahnya perlakuan Faizal ini. Kira perbuatannya menghargai peminat sama seperti di barat. Namun bagi mereka yang berfikiran 'jumud', sudah tentu Faizal dicemuh dan diselar.

Sudah dua kali Faizal membuat ekspresi diri yang mengejutkan. Nak kata gimik, tak juga. Yang pasti apa yang dilakukan oleh Faizal baik kali ini adalah yang paling berani dan sememangnya menarik minat peminat dan wartawan untuk menjadikan dia satu 'case study'.

Kali pertama Faizal menunjukkan 'keghairahannya' di atas pentas setelah teruja apabila namanya diumumkan sebagai finalis AJL. Gimiknya menggelungsur di atas pentas dek kerana terlalu gembira mengundang kontroversi yang bukan sedikit sehingga mendapat teguran dari ayahandanya sendiri.

Apakah perlakuan Faizal menggelunsur dan membuka baju satu kesalahan? Kalau ditanya pada Kakak Tua yang sanggup menjadi 'peguambela' tanpa diupah ini, "No hal. Janji tak kacau orang. Itu cara Faizal mengekspresi diri. Lain orang lain caranya."

Ada tu sampai pejam-pejam mata. Penyanyi Didi Kempot dari Indonesia baru-baru ini mengipas-ngipaskan tangannya untuk mendapat penghayatan, David Arumugam pula sehingga kini mesti pekena Carlsberg kalau tak, tak sah. Ada yang lebih ekstrim, guna syabu dan pil ecstacy. Jadi kalau Faizal buka baju, itu masih boleh diterima hukum akal Kakak Tua.

Memanglah pendapat kontroversi ini akan mengundang pelbagai reaksi tapi itulah yang terbuku di dalam hati ini. Lagipun, peminat macam Kakak Tua, tentu saja 'bias' dan akan tetap menyebelahi Faizal selagi tidak membuat sesuatu yang lebih ekstrim.

Sebenarnya, Kakak Tua suka sangat melihat Faizal beraksi sedemikian. Ianya melihat satu kejujuran yang belum pernah dizahirkan sebelum ini oleh mana-mana artis. Artis yang berani macam Faizal boleh dibilang dengan jari.

Tak salah kalau Faizal ikhlas ingin berkongsi dan mempamerkan kegembiraannya di pentas yang bernama konsert. Mungkin juga laungan yang diterima bagaikan satu suntikan semangat untuk Faizal berkelakuan sedikit 'luar biasa.'

Kalau adapun, silap Faizal cuma tidak tahu hendak mengawal diri agar tidak 'keterlaluan' mengekspresi diri.

Tapi kalau ditanya secara peribadi, rasanya ok saja Faizal berkelakuan begitu. Ada orang kata tak sopan, tak manis. Ada juga benarnya. Macam orang makan berdirilah. Nampak tak manis tapi tidak menjadi satu kesalahan, cuma kelihatan kurang elok. Itu saja...

Kalau dalam konteks kesalahan jalanraya, tak kena denda pun. Hanya diberi amaran saja. Graviti perlakuan Faizal tidak mengundang apa-apa bahaya pada si pelaku dan si penonton. Cuma dari konteks adat permasyarakatan orang timur, kurang manis, 'kurang adab'.

Bila sudah menjadi hak masyarakat, yang membuat ketentuan apa yang patut dan tak patut dilakukan ialah masyarakat. Dalam hal ini, Faizal terpaksa berkelakuan seperti yang dituntut dan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh kanun masyarakat.

Tapi bila fikir balik, tidak ada apa yang dapat menidakkan sokongan padu pada artis yang bersuara semerdu Faizal. Tengok saja artis yang pernah buat salah laku sebelum ini seperti Jamal Abdillah, Awie, Saleem, Amy Search. Bakat mereka melangkaui 'resume' mereka.

Buatlah apa saja tak tercemar pun kerana yang dilihat 'bukan hitam kulit tapi tulang putih yang di dalam.'

KAKAK TUA: Kesian Faizal, terpaksa mengadap media lagi kerana 'angin tak dapat ditangkap, asap tak dapat digenggam'!

0 comments: